TIPS BELI RUMAH LELONG.

Tips beli rumah lelong.1. Semak kelayakan loan betul betul sebelum bida. Kalau kita menang dan loan tak lulus jenuh nak cari duit untuk settlekn harga keseluruhan. Kalau tak boleh bayar, deposit burn.2. Pastikan tahu apa nak buat dengan rumah tu. Jangan beli dan biar rumah tu hidup sendiri. Boleh plan siap siap nak jual (flip), […]

RUMAH NAK KENA LELONG! NAK KENA BUAT APA?

Kalau rumah nak kena lelong dan duit tak ada nak bayar tunggakan, apa perlu buat?Nasihat saya, jual cepat cepat.Bila dah dapat surat warning dari bank/ lawyer, cepat cepat jual rumah tu.Kadang kadang apa yang kita rencanakan tak sama dengan rencana Tuhan. Sebagai contoh, kita rasa bisnes kita akan bertahan lama, rupanya sampai tahun keempat jatuh […]

BOLEH KE OWNER NAK JUAL RUMAH LEBIH DARI MARKET VALUE?

Boleh ke owner nak jual rumah lebih dari Market Value? Market Value (mv) = Harga Pasaran Harga pasaran ni adalah harga semasa rumah tersebut mengikut pasaran sekarang. Harga pasaran ni bukan boleh sesuka hati main hentam kromo je. “Saya tengok jiran saya jual rm200k. Rumah saya dah extend, tukar mangkuk tandas, tukar bumbung etc, mesti […]

HARGA JUAL RM200K, BAKI HUTANG RM230K.

Terjumpa post ni tadi dan rasa macam nak komen sikit.Ini pendapat peribadi saya lah. Situasi macam ni sering terjadi jika kita beli rumah direct owner.Macam mana owner boleh nak jual rumah dengan harga yang lebih rendah dari baki hutang beliau?Owner mesti tak semak baki hutang dulu sebelum jual.Rumah masih baru beli, jumlah principal loan baru […]

BELI RUMAH DAPAT CASHBACK, NAK JUAL TERCIDUK.

Beli rumah dapat cashback, nak jual terciduk.Minggu lepas dapat call dari seorang owner di Perak. Beliau baru sahaja beli rumah pada tahun 2022.Beli rumah RM270kCashback RM50kBaki hutang terkini RM278k (termasuk mrtt)Bila saya semak market value, harga pasaran terkini maksimum RM240k sahaja.“Puan rubi rasa saya perlu jual berapa RM? Saya nak tutup hutang sahaja. Takmau untung […]

SEBERNANYA KENAPA KITA BELI RUMAH?

 Sebenarnya kenapa kita beli rumah?Baik, soalan ni kena tanya diri sendiri. Setiap orang ada reason tersendiri kenapa dia nak beli rumah. Apa plan masa hadapan, apa exit plan jika ada kekangan di kemudian hari.Di sini saya kongsikan sedikit macam mana cara saya dan suami memilih rumah mengikut apa plan kami.1. Jika rumah ni kami nak […]

BOLEH KE JUAL RUMAH BAWAH 5 TAHUN?

Boleh ke jual rumah bawah 5 tahun?Saya dapat banyak persoalan di fb, tiktok dan whatsapp berkenaan nak jual rumah bawah 5 tahun ni.Ada yang nak jual sebab dapat kerja lain di tempat baru.Ada yang nak jual sebab tak mampu nak bayar komitmen bulanan.Ada juga sebab kena pindah balik kampung jaga mak ayah.Dan macam macam lagi.Jawapan […]

BETUL KE RUMAH MASIH ADA HUTANG TAK BOLEH JUAL?

Betul ke rumah yang masih ada hutang tak boleh jual?“Saya sebenarnya dah tak larat nak tanggung komitmen bulanan. Tapi rumah saya masih ada hutang di CIMB. kawan saya kata tak boleh jual selagi tak settle”Tuan tuan dan puan puan,Kejam betul ya kalau rumah yang ada hutang lagi tak boleh dijual.Kalau tempoh pinjaman 35 tahun, kena […]

GAJI KECIL, TAPI NAK MEMILIKI RUMAH?

Gaji kecil tak semestinya perlu menghalang anda daripada membeli rumah pertama.Selagi anda bertanggungjawab dalam menjaga perbelanjaan, hartanah akan jadi aset yang sangat berguna, dan boleh meningkat nilainya.Dalam artikel ni, kita akan bincangkan macam mana nak beli rumah pertama dengan gaji kecil.Kita akan buat kira-kira asas untuk menentukan jumlah pinjaman yang anda boleh mohon berdasarkan gaji.Seterusnya […]